Aktuality

30. marec 2014, 14:01

Cykloturistika

Keďže jar v tomto roku láka do prírody skôr a intenzívnejšie, radi by sme vám ponúkli možnosť spoznávať blízke i vzdialenejšie okolie Bratislavy zo sedla bicykla. Pri Klube Univerzity tretieho veku preto zakladáme cyklistický oddiel. Stačí, ak si vyberiete niektorú z ponuky trás a pridáte sa k nám. Predpokladom účasti na cyklovýlete je bicykel v dobrom technickom stave, prilba a dobrá fyzická kondícia. Pre cesty v blízkom zahraničí určite odporúčame mať aj poistenie liečebných nákladov a nezabudnúť si doklady (identifikačnú kartu či pas). Určite si vezmite dostatok tekutín a tiež sušené ovocie a oriešky ako zdroj rýchlych cukrov. Po trase je viacero možností občerstvenia. Výletov sa každý zúčastňuje na vlastné náklady aj zodpovednosť.

Námaha určite bude stáť za to! Výhodná poloha Bratislavy ponúka možnosti navštíviť napríklad rímsky park Petronell Carnuntum, blízky zámok Schlosshof, Dunajské luhy smerom na Viedeň, termálne kúpalisko v Mosonmagyaróvári či vo Veľkom Mederi, Borinku a Stupavu cez Biely Kríž či Vysokú pri Morave. Časom, až sa utvrdíte vo vlastných cyklistických schopnostiach, možno sa vybrať napríklad na Pálavu či do Lednicko-Valtického areálu aj na viac dní. Veľmi pekné a málo náročné sú cesty okolo Neusiedler See s prenocovaním na jeho maďarskom brehu, môžeme sa ale odvážiť aj na západný breh Balatonu s množstvom prírodných krás. To, samozrejme, neskôr, keď – ako dúfame – si vytvoríme kompaktnú skupinu aktívnych seniorských cyklonadšencov.

Jazdiť budeme väčšinou po cyklocestách, občas na málo frekventovaných komunikáciách, v prípade potreby možno využiť aj železničnú dopravu. Stretávať sa budeme dvakrát do mesiaca, vyrážame vždy v stredu o 9.30 hod. spod mosta Apollo na petržalskej strane – sledujte, prosím, termíny na stránke Klubu UTV, pri dlhšej trase budeme odchádzať skôr. Viesť vás bude skúsená cyklistka PhDr. Vlasta Husárová, kontakt: vlasta.cyklo.husar@gmail.com; 0904 244 209. Výlet sa odkladá v prípade dažďa, silného vetra, chladu; náhradný termín uvedieme na stránke Klubu UTV.

Termíny a podrobnosti o n ajbližších cyklovýletoch nájdete na tejto stránke v sekcii Podujatia.